5. Weissbier
- Pôvod: Bavorsko, Nemecko
Weissbier je klasické bavorské pšeničné pivo, ktoré je vrchne kvasené a vyznačuje sa penou a zakaleným vzhľadom – čo je dôsledok veľkého podielu pšenice a malého množstva jačmenného sladu použitého pri jeho výrobe. Nemecké weissbier sa musí vyrábať z najmenej 50 % pšeničného sladu, ale väčšina výrobcov používa viac ako minimum. Tieto pivá sa kvasia kmeňmi kvasiniek, ktoré dodávajú typickú klinčekovú, banánovú, dymovú a občas aj žuvačkovú arómu. Weissbier je typický sladovým a jemne horkým pivom, a hoci sa tradične kvasí vo fľaši, táto prax sa stala zriedkavou.
4. Dubbel
- Pôvod: Westmalle, Belgicko
Dubbel je bohaté a dobre vyvážené trapistické pivo, ktoré pochádza z Belgicka a ktorého moderná verzia sa často spája s Henrikom Verlindenom, ktorý vytvoril prototyp v pivovare Westmalle v roku 1926. Táto verzia dostala názov Dubbel Bruin a čoskoro po jej vynájdení sa tento štýl začal kopírovať v mnohých belgických pivovaroch.
Na rozdiel od iných hnedých pív, typický belgický dubbel získava svoju chuť z kandizovaného cukru – hustého a tmavého karamelizovaného sirupu, ktorý sa pridáva do mladiny. Tieto pivá majú zvyčajne jantárovú až medenú farbu a zvyčajne majú komplexnú vôňu a chuť pripomínajúcu karamel, hrozienka, slad a tmavé ovocie.
3. Tripel
- Pôvod: Belgicko
Tripel belgického typu je ľahko stráviteľné pivo s vysokou karbonizáciou a komplexnou chuťou. Tradične má vysoký obsah alkoholu, ktorý sa pohybuje v rozmedzí 7 až 10 % ABV, a často sa zaraďuje medzi veľmi silné pivá. Tieto žltozlaté pivá majú zvyčajne výrazný korenistý, ovocný a jemne sladký sladový charakter. Ich kvasinkový charakter sa líši, ale často obsahuje banánovú alebo klinčekovú arómu. Prvé pivá tohto druhu sa vyrábali ako opátske pivá, pričom za prototyp sa všeobecne považuje Westmalle Tripel.
2. České pivo
České pivo je pojem, ktorý označuje rôzne druhy piva vyrábané na celom území Českej republiky, ktoré majú chránené zemepisné označenie (CHZO). Túto značku používa štrnásť pivovarov v krajine pre viac ako 80 značiek piva, čo predstavuje približne 65 % celkového domáceho trhu. Prvé záznamy o varení piva vynikajúcej kvality v krajine sa spájajú s Břevnovským kláštorom, kde mnísi vyrábali pivo už v roku 993 n. l. Pivá sa vyznačujú prvotriednymi surovinami, ktoré sa pri výrobe používajú, tradičnými metódami varenia a miestnym know-how, ktoré sa odovzdáva z generácie na generáciu.
1. Trappist
- Pôvod: Belgicko
Trapistické pivo je osobitná kategória pív, presnejšie označenie pôvodu, ktoré zahŕňa rôzne štýly, ktoré sa varia v trapistických kláštoroch. Trapistické pivá sú medzinárodne certifikované a môžu ich vyrábať len trapistické opátstva – medzi nimi je šesť v Belgicku a dva v Holandsku, zatiaľ čo Taliansko, Rakúsko, Anglicko, Francúzsko, Spojené štáty a Španielsko majú po jednom certifikovanom trapistickom pivovare. Všetky opátstva vyvíjajú vlastné kvasnice a predpisy tiež stanovujú, že pivo sa musí variť v bezprostrednom okolí opátstva a že na celú výrobu musia dohliadať mnísi. Podobné pivné štýly, ktoré sa vyrábajú v netrapistických kláštoroch, sa zvyčajne označujú ako pivá v štýle opátstva.