Testovanie prebehlo naslepo, v miskách označených číslami. Medzi každou ochutnávkou som neutralizoval chuť v ústach čistou vodou a použil čistú vidličku. Nájsť štyri druhy kimchi, ktoré by bolo nepasterizované, nebolo vôbec jednoduché. Niektorí výrobcovia totiž kimchi pasterizujú, čím sa stráca jeho pozitívny vplyv na náš mikrobióm.
Ak je kimchi pasterizované, musí to byť uvedené na obale. Otestoval som remeselné, vegánske či pikantné kimchi. Ako jednotlivé druhy dopadli?

Zhrnutie
Otestoval som 4 druhy nepasterizovaného kimchi. Dva výrobky boli slovenské, dva české. Všetky štyri boli však kúpené v našich obchodoch. Kimchi zatiaľ nie je možné kúpiť v klasických potravinách, nájdete ho na trhoch či vo farmárskych a remeselných potravinách. Výrobky sa líšili len mierne, čo sa týka pikantnosti, avšak boli v nich výrazné rozdiely v kyslosti a typickej kimchi chuti.

V mojom teste najlepšie obstálo remeselné kimchi od Rodkva Ferments. Boli v ňom síce najväčšie kúsky zeleniny, ale vôbec mi to neprekážalo. Na druhej strane, na chvoste sa ocitlo kimchi od českého výrobcu Beavia, ktoré bolo už na prvý pohľad nevýrazné. Nezmenilo sa to ani pri jeho chuti.
Teším sa, že kimchi si na Slovensku získava čoraz viac priaznivcov, a zvyšuje sa aj počet ich výrobcov. Stále však nie je úplne jednoduché kimchi kúpiť, predáva sa aj za pomerne vysokú cenu.
Kimchi testoval Lokálžrawetz
Som Lokálžrawetz a o lokálnom a sezónnom jedle blogujem roky. Slovensko mám prejdené krížom-krážom, počas mojich potuliek som objavil množstvo úžasných fariem a gazdovstiev a jedinečných slovenských výrobcov.
Som presvedčený o tom, že práve konzumácia sezónnych a lokálnych potravín je pre nás prirodzená a dôležitá. Prostredníctvom môjho blogu môžete nahliadnuť do zákulisia slovenských poľnohospodárov pomocou článkov, fotoreportáží či videí. Na jedinečnej mape si môžete nájsť aj svojho farmára – podľa toho, čo aktuálne potrebujete a kde sa práve nachádzate.