Budeme jesť larvy a hmyz? Sledujte Tému s Petrom Bielikom na TV SPARK

eu červy bielik
Zdroj: TASR/AP, Canva, TV SPARK
Reklama

Budeme jesť hmyz namiesto mäsa? Po epidémiách, ktoré ohrozujú chovy hospodárskych zvierat, prichádza Európska únia s netradičnými alternatívami. Na zozname povolených potravín sa objavili aj larvy múčiara, svrčky či koník sťahovavý. 

Ak by slintačka a krívačka vyhubila všetky stáda hovädzieho dobytka, Európska únia by mala pre obyvateľov alternatívu. Namiesto hovädzieho steaku by sme si mohli pochutnať na koníkoch sťahovavých, svrčkoch domových alebo larvách múčiara obyčajného a potemníka stajňového. Možno to znie ako scéna z filmu, no pravda je taká, že Európska komisia už schválila niekoľko druhov hmyzu ako oficiálne potraviny.

Aké sú dôvody tohto kroku, aké riziká prináša a či sa skutočne musíme pripraviť na hmyziu stravu, o tom bude v relácii Téma diskutovať Peter Bielik s Milanom Lapšanským zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Sledujte reláciu už dnes o 19:40 na TV SPARK a o 20:30 na iStream.sk vo video a neskôr aj v písanej podobe.

Prečo hmyz na tanieri?

  • Vysoký obsah proteínov, vitamínov a minerálov
  • Nízka ekologická stopa a nižšie emisie skleníkových plynov
  • Efektívne využívanie krmiva a vody pri chove

Kritika a obavy

  • Nedostatočné štúdie o dlhodobom vplyve na zdravie
  • Psychologická bariéra a averzia voči hmyzu
  • Možné alergické reakcie u spotrebiteľov

Ako sa tomu vyhnúť?

  • Dôkladné čítanie etikiet a zloženia produktov
  • Hľadanie označení ako „hmyzový proteín“ alebo konkrétne druhy hmyzu
  • Výber overených potravín s jasným pôvodom

Slovensko a hmyzie potraviny

Väčšina z nás si pri nákupe potravín môže ani nevšimnúť, že výrobky obsahujú hmyzie proteíny. Označovanie potravín s hmyzom je síce povinné, no nenápadné zloženie v drobných písmenách môže spotrebiteľov zaviesť.

  • Aké opatrenia by mohli zabezpečiť lepšiu informovanosť spotrebiteľov?
  • Prečo je dôležité venovať pozornosť etiketám a vyberať si, čo konzumujeme?
  • A môže byť hmyz skutočne súčasťou bežnej slovenskej kuchyne?

Na tieto a ďalšie otázky odpovie v relácii Téma s Petrom Bielikom Milan Lapšanský, predstaviteľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Z domova