Budeme jesť hmyz namiesto mäsa? Po epidémiách, ktoré ohrozujú chovy hospodárskych zvierat, prichádza Európska únia s netradičnými alternatívami. Na zozname povolených potravín sa objavili aj larvy múčiara, svrčky či koník sťahovavý.
Ak by slintačka a krívačka vyhubila všetky stáda hovädzieho dobytka, Európska únia by mala pre obyvateľov alternatívu. Namiesto hovädzieho steaku by sme si mohli pochutnať na koníkoch sťahovavých, svrčkoch domových alebo larvách múčiara obyčajného a potemníka stajňového. Možno to znie ako scéna z filmu, no pravda je taká, že Európska komisia už schválila niekoľko druhov hmyzu ako oficiálne potraviny.
Aké sú dôvody tohto kroku, aké riziká prináša a či sa skutočne musíme pripraviť na hmyziu stravu, o tom bude v relácii Téma diskutovať Peter Bielik s Milanom Lapšanským zo Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Sledujte reláciu už dnes o 19:40 na TV SPARK a o 20:30 na iStream.sk vo video a neskôr aj v písanej podobe.
Prečo hmyz na tanieri?
- Vysoký obsah proteínov, vitamínov a minerálov
- Nízka ekologická stopa a nižšie emisie skleníkových plynov
- Efektívne využívanie krmiva a vody pri chove
Kritika a obavy
- Nedostatočné štúdie o dlhodobom vplyve na zdravie
- Psychologická bariéra a averzia voči hmyzu
- Možné alergické reakcie u spotrebiteľov
Ako sa tomu vyhnúť?
- Dôkladné čítanie etikiet a zloženia produktov
- Hľadanie označení ako „hmyzový proteín“ alebo konkrétne druhy hmyzu
- Výber overených potravín s jasným pôvodom
Slovensko a hmyzie potraviny
Väčšina z nás si pri nákupe potravín môže ani nevšimnúť, že výrobky obsahujú hmyzie proteíny. Označovanie potravín s hmyzom je síce povinné, no nenápadné zloženie v drobných písmenách môže spotrebiteľov zaviesť.
- Aké opatrenia by mohli zabezpečiť lepšiu informovanosť spotrebiteľov?
- Prečo je dôležité venovať pozornosť etiketám a vyberať si, čo konzumujeme?
- A môže byť hmyz skutočne súčasťou bežnej slovenskej kuchyne?
Na tieto a ďalšie otázky odpovie v relácii Téma s Petrom Bielikom Milan Lapšanský, predstaviteľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.