Štúdia sa zamerala aj na to, čo asi každého zaujíma najviac – ako je niečo také možné a prečo sa líšia dopady kávy na organizmus, ktoré vypijeme ráno alebo večer.
Jedna, dve alebo rovno päť? Koľko šálok kávy si vychutnáte počas dňa? Lahodný čierny nápoj pomáha zdraviu niekoľkým častiam nášho organizmu.
Kedy a ako ju piť, aby bol efekt najsilnejší? Autori novej štúdie publikovanej v odbornom časopise European Heart Journal tvrdia, že ľudia, ktorí si vychutnajú horúci mok v ranných hodinách, čelia nižšiemu riziku úmrtí na kardiovaskulárne ochorenie a úmrtiu vo všeobecnosti, na rozdiel od konzumentov, ktorí pijú kávu počas celého dňa, informuje ČT24.
„Doterajšie výskumy naznačujú, že pitie kávy nezvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Naopak to vyzerá, že znižuje riziko niektorých chronických ochorení, napríklad cukrovky 2. typu. Vzhľadom na účinky, ktoré má kofeín na naše telo, sme chceli zistiť, či má denná doba, kedy pijete kávu, nejaký vplyv na zdravie srdca,“ načrtli autori novej práce.
Ktorá skupina znížila riziko úmrtia?
Vedci z Tulane University v New Orleans pre tento výskum analyzovali údaje takmer 41-tisíc dospelých ľudí. Využili detailné údaje o osobách, ktoré sa v rokoch 1999 až 2018 zúčastnili amerického Národného prieskumu zdravia a výživy (NHANES).
V ňom dostávali okrem iného otázky na to, aké potraviny a nápoje pravidelne konzumujú – vrátane kávy. Podskupina, ktorú tvorilo 1 463 respondentov, následne vyplnila detailný dotazník, v ktorom popísali, čo a kedy presne pijú a jedia.
Experti tieto dáta porovnali s ďalšou databázou, ktorá ukazovala, koľko ľudí z vyššie popísanej vzorky zomrelo do desiatich rokov a tiež, aká bola príčina úmrtia.
Výsledky odhalili, že asi polovica ľudí vôbec kávu nepila. Zvyšok sa delil na dve skupiny, ktorých správanie sa odlišovalo. Približne 36 percent pilo kávu ráno alebo pred poludním, šestnásť percent si čierny nápoj vychutnalo počas celého dňa, teda nielen ráno, ale aj poobede, ba dokonca aj vo večerných hodinách.
V porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepili, mali konzumenti rannej kávy o šestnásť percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia z akejkoľvek príčiny a o 31 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie. Nič také sa ale nezistilo u tých, ktorí kávu pili po celý deň. U nich nedošlo k významnejšiemu zníženiu rizika.
Dôležitá je doba počas dňa
Ranní konzumenti kávy profitovali z nižšieho rizika bez ohľadu na to, či pili kávu mierne alebo často. Hranicou medzi týmito dvoma skupinami boli tri šálky kávy.
„Ide o prvú štúdiu, ktorá testuje vzorce načasovania pitia kávy a zdravotné výsledky. Naše výsledky naznačujú, že nie je dôležité iba to, či pijete kávu, alebo koľko jej pijete. Dôležitá je aj doba počas dňa, kedy kávu pijete. V našich výživových odporúčaniach obvykle nedávame rady ohľadom načasovania, ale možno by sme na to mali v budúcnosti myslieť,“ zvažujú autori.
Štúdia sa zamerala aj na to, čo asi každého zaujíma najviac – ako je niečo také možné a prečo sa líšia dopady kávy na organizmus, ktoré vypijeme ráno alebo večer.
„Táto štúdia nám ale nehovorí, prečo ranné pitie kávy znižuje riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie,“ priznávajú vedci.
Možným vysvetlením podľa nich je, že konzumácia kávy popoludní alebo večer môže narušiť takzvaný cirkadiánny rytmus (cykly, ktoré sa dejú v tele počas 24 hodín, vyvoláva fyzické a duševné zmeny v tele vrátane bdelosti a spánku, pozn. red.) a hladiny hormónov, ako je melatonín.
To následne vedie k zmenám kardiovaskulárnych rizikových faktorov, ako je zápal a krvný tlak, čo vyvažuje pozitívne účinky kávy, ktoré sa prejavujú ráno.