Ako informuje portál tvnoviny.sk, mnohí ľudia si nevedia predstaviť svoj deň bez kávy. Nový výskum ukázal, že umiernená konzumácia kofeínu z kávy alebo čaju môže znížiť riziko vzniku rôznych kardio-metabolických ochorení, ako sú srdcové choroby, mŕtvica a diabetes.
Existuje však rozdiel medzi tým, či si človek dopraje jednu šálku kávy denne, alebo ich vypije až desať. V takom prípade sa niečo, čo mu mohlo prospieť, stáva škodlivým, uvádza CNN.
Pitie kávy môže byť aj prospešné
„Mierna konzumácia kávy je spojená so znižovaním rizika vzniku mnohých chorôb, vrátane srdcových chorôb, cukrovky, niektorých druhov rakoviny a dokonca aj demencie,“ uviedla pre portál pohotovostná lekárka a expertka na wellness Leana Wen.
Presný dôvod, prečo je to tak, nie je podľa nej známy. Jedným z možných vysvetlení je, že káva obsahuje chemikálie, ktoré sa považujú za antioxidačné a protizápalové.
Tieto výhody sa prejavujú len pri miernej konzumácii, ktorá sa definuje ako dve až štyri šálky kávy denne. Na druhej strane existuje aj nadmerné množstvo, ktoré môže byť pre človeka škodlivé.
Kedy je káva škodlivá?
„Obavy z príliš veľkého množstva kávy sa týkajú konzumácie príliš veľkého množstva kofeínu, ktorý môže spôsobiť búšenie srdca, úzkosť, nepokoj a problémy so spánkom,“ vysvetlila Wen.
Odporúčaná maximálna dávka kofeínu pre väčšinu dospelých je do 400 miligramov denne, čo zodpovedá približne štyrom štandardným šálkam kávy. „Jedna dávka espressa obsahuje približne 60 až 70 miligramov kofeínu. Šálka čierneho čaju má zvyčajne 40 až 50 miligramov kofeínu, ale môže mať až 90 miligramov. Zelené čaje a biele čaje budú mať menej kofeínu. Sladené nápoje sa tiež líšia v obsahu kofeínu, ale zvyčajne majú tri až 70 miligramov kofeínu,“ popísala.
Taktiež poukázala na problematické energetické nápoje. „Tieto nápoje môžu obsahovať veľké množstvo kofeínu, často 200 alebo dokonca 300 miligramov v jednej porcii,“ ozrejmila.
Rizikové skupiny
Kofeín môže predstavovať riziko pre určité špecifické skupiny ľudí. Napríklad sa neodporúča deťom mladším ako 12 rokov. Tehotné ženy by sa mali vyhýbať nadmernému príjmu, pričom by nemali prekročiť dennú hranicu 200 miligramov. Opatrní by mali byť aj ľudia so základnými srdcovými ochoreniami a tí, ktorí užívajú lieky, ktoré môžu zvýšiť citlivosť na účinky kofeínu.
„Navyše ľudia, ktorí majú problémy so spánkom, by mali zvážiť obmedzenie príjmu kofeínu na ranné hodiny,“ uzavrela Wen.