Ako pomôcť telu v zime? Správne potraviny nám môžu ušetriť energiu a aj nás zahriať

Ilustračná fotografia (Zdroj: Unsplash)
Reklama

V zime je náš organizmus a telo vystavené chladu. Dobre zahriaty žalúdok, obličky a močový mechúr sú základom a môžu nám pomôcť ušetriť energiu. Ktoré potraviny a pokrmy nám v tom pomôžu?

Do zimného jedálnička by sme mali zaradiť napríklad mak, pohánku, morské riasy, fazuľu a množstvo koreňovej zeleniny, píše portál mojezdravi.cz. „Zároveň by sme mali posilňovať imunitu, napríklad konzumáciou zimných šalátov z kvasenej zeleniny, chrenu, kapusty a červenej repy. Ohrievacím favoritom je zázvor, ktorý má všestranné využitie. Vynikajúci je horúci mäsový vývar, vhodné sú cibuľa a cesnak. Energiu dodajú tučnejšie potraviny,“ radí lekárka, psychoterapeutka a nutričná poradkyňa z poradne v Prahe 3 MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Naše babičky inštinktívne v zime piekli mäso, varili vývary s množstvom koreňovej zeleniny a zásobovali nás bylinkovými čajmi pre zahriatie.  Čo sa týka raňajok, stále viac ľudí sa riadi poučkou tradičnej čínskej medicíny, podľa ktorej je žiaduce si ráno „zahriať kotol“ (naštartovať trávenie) niečím teplým – je už na nás, či zvolíme vývar, čaj, alebo teplú ovsenú kašu.

Pitie chladných či dokonca ešte vychladených nápojov k teplému jedlu je, zvlášť v zime, nie je vhodné. Rozohriate tuky sa pridaním studeného pitia „zrazia“, vznikajú z nich šupinky, ktoré sa lepia na steny čriev a spomaľujú alebo znemožňujú ich správnu funkciu. Preto by ste si po teplom jedle radšej mali dať čaj. Podľa nutričnej poradkyne z poradenského centra Wellnessia Evy Špakovej je na pitie, zvlášť v chladnom počasí, najvhodnejšia teplá voda alebo čaj. „Studený nápoj je skôr šok, ktorý zablokuje metabolizmus,“ hovorí odborníčka.

Alkohol je kontraproduktívny

Dať si pohárik grogu vonku pri stánku nie je nič zlé – len by malo zostať pri jednej a potom rýchlo do tepla. Keď sa v zime vonku napijete alkoholu, vyvolá to v tele dva procesy: dlhodobé rozšírenie ciev a krátkodobejšie zvýšenie krvného tlaku.

Podchladené telo sa bráni a udržuje pri živote len životne dôležité orgány v oblasti brucha, hrudníka a hlavy. Pri naozaj ťažkých podchladeniach nastáva stav zvaný centralizácia krvného obehu. Teplá krv koluje len v životne dôležitých oblastiach, zvyšok tela je zásobovaný minimálne a táto krv je chladnejšia (preto nám omrzajú prsty, ale nie pupok). Keď sa napijeme alkoholu a rozšíria sa všetky cievy v tele a krátkodobo sa zvýši tepová frekvencia aj tlak, začne sa studená krv z periférie miešať s centrálnou, teplou krvou. Vnútorná teplota tela sa rapídne zníži.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie